Spoločnosť Meta sa zaviazala, že na Facebooku obmedzí šírenie falošných správ. V rámci tejto iniciatívy začala odstraňovať falošné účty a obmedzovať ekonomické výhody pre ľudí, ktorí zdieľajú dezinformácie.

Na odhaľovanie nepravdivých informácií využíva aj spätnú väzbu od komunity na Facebooku. V niektorých krajinách spolupracuje s nezávislými overovateľmi faktov tretích strán a správy, ktoré títo overovatelia vyhodnotia ako nepravdivé, sa zobrazujú nižšie v informačnom kanáli.

Ak nejaké stránky alebo domény opakovane vytvárajú alebo zdieľajú dezinformácie, Meta výrazne obmedzuje ich šírenie a odoberá možnosť sponzorovať príspevky. Zároveň umožňuje ľuďom, aby sa sami rozhodli, čo budú čítať, čomu dôverovať a čo šíriť, tak, že k príbehom pripája viac informácií v podobe Súvisiacich článkov.

Tu je 10 tipov, na čo si dať pozor, aby ste sa nestali šíriteľmi dezinformácií:

  1. Buďte skeptickí voči titulkom

Nepravdivé správy majú často chytľavé tituly. Sú uvedené veľkými písmom s výkričníkmi. Ak šokujúce tvrdenia v nadpise znejú neuveriteľne, pravdepodobne neuveriteľné sú.

  1. Dobre si overte odkaz

Mnohé weby s falošnými správami napodobňujú autentické zdroje správ tým, že v odkazoch urobia drobné zmeny. Všímajte si to a porovnajte takéto odkazy so serióznymi zdrojmi.

  1. Preskúmajte zdroj

Uistite sa, že príspevok je zo zdroja, ktorému dôverujete a je známy korektnosťou svojich informácií. Ak je zdrojom neznáma organizácia, pozrite si jej sekciu „O nás“, kde by ste sa mali dozvedieť viac. Ak chýba, je to znakom, že môže ísť o pochybný zdroj.

  1. Všímajte si neobvyklé formátovanie

Mnoho stránok s falošnými správami má neštandardnú grafiku alebo obsahuje preklepy. Ak zbadáte tieto znaky, treba spozornieť.

  1. Všímajte si fotky

Nepravdivé správy často obsahujú zmanipulované obrázky alebo videá. Niekedy môže byť fotografia autentická, no vytrhnutá z kontextu. Môžete vyhľadať fotografiu alebo obrázok a overiť si, odkiaľ pochádza.

  1. Skontrolujte dátumy

Nepravdivé správy môžu obsahovať časovú os, ktorá nedáva zmysel, alebo dátum, ktorý bol zmenený.

  1. Skontrolujte dôkazy

Skontrolujte zdroje autora, aby ste sa uistili, či sú presné. Nedostatok dôkazov alebo spoliehanie sa na anonymných odborníkov môže naznačovať nepravdivú správu.

  1.  Pozrite si ďalšie správy

Ak žiadny iný spravodajský zdroj o príbehu neinformuje, môže to znamenať, že tento príbeh je vymyslený. Ak príbeh uvádza viacero spoľahlivých zdrojov, je pravdepodobné, že je pravdivý.

  1. Nejde len o vtip?

Niekedy môže byť ťažké odlíšiť falošné správy od humoru alebo satiry. Skontrolujte, či je zdroj známy takýmito výstrelkami a  či informácie v príbehu, alebo jeho tón nenaznačujú, že ide len o žart.

  1. Niektoré príbehy sú zámerne nepravdivé

Premýšľajte kriticky o príspevkoch, ktoré čítate, a zdieľajte iba správy, o ktorých viete, že sú dôveryhodné.