Otázka, či má zmysel používať antivírusové riešenie v smartfóne, závisí na niekoľkých faktoroch.  Zvážte pri rozhodovaní týchto päť:

  1. Operačný systém: Smartfóny používajú rôzne operačné systémy, hlavne Android a iOS. Android je ako otvorený systém zatiaľ viac náchylný na malvéry a iné hrozby, pretože umožňuje inštalovať aplikácie z rôznych zdrojov (nie len z oficiálnych obchodov). Naopak, iOS má prísnejšie bezpečnostné opatrenia a dovoľuje inštalovať aplikácie len z App Store, čo znižuje riziko infekcie.
  2. Používanie oficiálnych obchodov: Ak sťahujete aplikácie len z oficiálnych obchodov (Google Play pre Android a App Store pre iOS), riziko nákazy malvérom je nižšie. Tieto obchody majú bezpečnostné mechanizmy na skenovanie a kontrolu aplikácií pred zverejnením. Neznamená to však, že do nich nepreniknú infikované aplikácie. Opäť platí, že je nimi viac ohrozený „androidový obchod“ Google Play.
  3. Používanie smartfónu na citlivé účely: Ak používate smartfón na prácu, bankové transakcie alebo ukladanie citlivých údajov, jednoznačne má zmysel mať v ňom  antivírusový program na ochranu pred hrozbami a zvlášť s riešením zvýšeného zabezpečenia mobilného bankovníctva.
  4. Osobné návyky: Vaše osobné návyky môžu ovplyvniť potrebu mať antivírus. Ak ste opatrným používateľom, dbáte na aktualizácie systému a aplikácií a neinštalujete aplikácie z neoverených zdrojov, riziko jeho infikovania je nižšie. Nižšie však rozhodne neznamená žiadne.
  5. Komplexné riešenia: Niektoré antivírusové spoločnosti ponúkajú riešenia, ktoré nie sú iba na vyhľadávanie malvéru, ale majú aj na iné bezpečnostné funkcie, ako je napríklad lokalizácia v prípade  straty smartfónu, možnosť vymazania dát na diaľku alebo zvýšenú ochranu citlivých údajov. Môžete zvážiť tieto rozšírené funkcie. Taktiež niektoré spoločnosti ponúkajú antivírusovú ochranu v cenovo zvýhodnených balíkoch pri kúpe antivírusového riešenia pre počítate, zvážte takúto ponuku.

Zoberte do úvahy pri rozhodovaní sa vyššie uvedených päť faktorov. Z nášho pohľadu má v prípade otvorených operačných systémov  – a najmä Androidu – inštalácia antivírusového riešenia jednoznačne význam a určite ju odporúčame. Je dôležité vybrať si overené a dôveryhodné antivírusové aplikácie od spoľahlivých poskytovateľov, aby ste sa vyhli ďalším bezpečnostným problémom. Recenzií na internete nájdete bezpočet.  V každom prípade však platí – základom bezpečnosti je prevencia a opatrnosť. Pri používaní  smartfónu treba dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia, ako sú aktualizácie systému a aplikácií, zálohovanie dát a sťahovanie aplikácií z overených zdrojov.