Polícia v Dolnom Kubíne vyšetruje okolnosti podvodného konania neznámych páchateľov, ktorí pod zámienkou investovania peňazí do kryptomien pripravili poškodeného muža o viac ako 100-tisíc eur. Na prípad upozornila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

„Podľa doposiaľ zistených informácií mala poškodeného muža kontaktovať neznáma osoba s výhodnou ponukou investovania v kryptomenách, s ktorou súhlasil. Následne ho kontaktovala ďalšia doposiaľ neznáma osoba, ktorá ho navigovala k nainštalovaniu aplikácie AnyDesk do jeho počítača, čím k nemu získala prístup,“ opísala Kremeňová.  AnyDesk je systém pre vzdialený prístup k počítačom z iného PC alebo mobilu.  Funguje tak, že stačí do druhého zariadenia poslať odkaz na spustiteľný súbor. Užívateľ ho spustí, nadiktuje číslo, potvrdí vaše pripojenie a môžete vzdialene pracovať na jeho počítači, napríklad mu pomôcť s nastavením komplikovanejších programov.  Dá sa samozrejme aj zneužiť, tak ako sa stalo popisovanom prípade.

Po investovaní finančných prostriedkov poškodeného muža neznáma osoba podľa nej informovala o výške zisku na jeho kryptomenovom účte a o potrebe uhradiť poplatky za odblokovanie účtu. „Poškodený muž potom zistil, že žiadne peniaze nezískal, ale naopak, z jeho účtu boli vykonané transakcie v prospech neznámych bankových účtov, čím prišiel o viac ako 100 000 eur,“ informovala.

Aj vzhľadom na vyššie uvedený prípad naozaj zvažujete, komu zveríte svoje peniaze na investovanie. Ak chcete obchodovať s kryptomenami alebo akciami, overujte si sprostredkovateľa a oslovujte iba overené spoločnosti s dobrými referenciami, ktoré si tiež overte z rôznych zdrojov. Taktiež veľmi dobre zvážte komu, na čo a do akej miery umožníte vzdialený prístup k svojmu počítaču.