Vo svete počítačov je len málo vecí tak znepokojujúcich ako modrá obrazovka smrti (Blue Screen Of Death – BSOD) v systéme Windows. Zlovestná obrazovka so záhadnými chybovými správami vyvoláva zmes znepokojenia a frustrácie aj u mnohých skúsených používateľov. V stávke je ešte viac, keď sa BSOD vyskytne v masovom meradle, teda ak je súčasťou rozsiahlejšieho incidentu, ktorý „zablokuje“ nespočetné množstvo zariadení na celom svete a dokonca naruší niektoré z najdôležitejších služieb, na ktoré sa každý deň spoliehame. To sa nedávno stalo v prípade rozsiahlych výpadkov, za ktoré môže chybná aktualizácia CrowdStrike pre zariadenia so systémom Windows. Čo je modrá obrazovka smrti a ako postupovať, keď sa s ňou stretnete, radí Eset.

Čo to je modrá obrazovka smrti?

Po prvé, čo je BSOD? Je to fatálna systémová chyba, ktorá núti systém Windows vypnúť, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu. Môže ju spôsobiť čokoľvek, od chybných hardvérových komponentov cez zastarané ovládače, ktoré spôsobujú konflikty v operačnom systéme, závažné chyby v systéme alebo kritických aplikáciách (alebo ich aktualizáciách) až po škodlivý softvér.

Pri zistení takýchto chýb systém Windows zastaví činnosť, zobrazí BSOD s kódom zastavenia a prípadne QR kódom a reštartuje sa, aby zabránil poškodeniu systému. Hoci je BSOD znakom toho, že sa s vaším počítačom niečo kriticky pokazilo, netreba vždy hneď panikáriť, namiesto toho začnite prečítaním si tohto návodu spoločnosti Microsoft. Najčastejšie je problém odstrániteľný a môžete podniknúť kroky, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa mu v budúcnosti.

Okrem toho je možné BSOD považovať aj za upozornenie na dôležitosť aktualizácie softvéru a zariadení. Pochopenie dôležitosti aktualizácií softvéru a zodpovedajúce konanie je skutočne kľúčové pre vašu obranu pred neustále sa vyvíjajúcimi hrozbami.

Úloha softvérových aktualizácií

Každá aplikácia potrebuje aktualizáciu, rovnako ako základný operačný systém a firmvér (špeciálny typ softvéru, ktorý sa pripája k hardvéru zariadenia). Hoci tieto aktualizácie predstavujú pre mnohých z nás potenciálne problémy s produktivitou alebo aspoň trochu obťažujú, sú nevyhnutné z viacerých dôvodov.

Najdôležitejšie je, že pomáhajú udržať vás (a vašu organizáciu) vo väčšom bezpečí. Žiadny softvér nie je dokonalý a často sa zistí, že obsahuje chyby vrátane softvérových zraniteľností, ktoré by mohli zneužiť hackeri. Je tiež dobre známe, že neopravené zraniteľnosti sú zdrojom veľkej časti prípadov narušenia ochrany údajov.

Preto sú záplaty, ktoré výrobcovia softvéru dodávajú buď v pravidelných intervaloch, alebo podľa potreby, také dôležité. V minulom roku bolo nahlásených viac ako 29 000 zraniteľností, pričom rok predtým ich bolo nahlásených približne 25 000.

Okrem toho, že vám pomáhajú chrániť sa pred hrozbami, ktoré útočia na vaše osobné a finančné údaje, aktualizácie softvéru zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní celkového stavu vášho zariadenia. Presahujú rámec bezpečnostných opráv a riešia aj celý rad problémov, chýb a porúch, pridávajú nové funkcie a vlastnosti, zlepšujú výdrž batérie vášho zariadenia a zvyšujú výkon systému.

Riziká softvérových aktualizácií

Najdôležitejšie je, že výhody výrazne prevažujú nad možnými rizikami. Napriek tomu môžu aktualizácie softvéru priniesť nové problémy. Napríklad môžu občas spôsobiť konflikty alebo neočakávané interakcie s existujúcimi aplikáciami alebo systémovým softvérom alebo nemusia vždy dobre fungovať so staršími hardvérovými komponentmi. Môžu tiež ovplyvniť stabilitu systému, čo môže viesť k chybám a v konečnom dôsledku aj k spätným aktualizáciám, ktoré poskytujú záchrannú sieť, ak nedávna aktualizácia spôsobila problémy.

Trochu paradoxne môžu samotné aktualizácie zaviesť nové bezpečnostné zraniteľnosti, ktoré by mohli útočníci zneužiť skôr, ako budú opravené v nasledujúcich aktualizáciách. Takisto, ako opakovane ukázal výskum spoločnosti Eset (tu je len jeden z posledných príkladov), sofistikovaní útočníci môžu podvrhnúť samotný mechanizmus aktualizácií a distribuovať falošné aktualizácie.

Softvér dnes riadi svet a aktualizácia softvéru je jednou z najúčinnejších stratégií ochrany vášho digitálneho života. Nezabudnite pritom sťahovať aktualizácie z oficiálnych zdrojov, nie klikaním na e-mailové odkazy alebo reklamy. A keď budete nabudúce v pokušení ignorovať alebo odkladať inštaláciu softvérových aktualizácií, spomeňte si, prečo sú vôbec také dôležité.