Podľa plánov EÚ budú môcť využívať Európsku digitálnu identitu  občania EÚ, osoby s pobytom v EÚ a podniky EÚ, ktoré chcú preukázať svoju identitu alebo potvrdiť určité osobné informácie. Môže sa používať v súvislosti s online aj offline verejnými a súkromnými službami v celej EÚ. Každý občan EÚ a osoba s pobytom v EÚ bude môcť používať osobnú digitálnu peňaženku. Inak povedané – po jej zavedení budete môcť mať občiansky preukaz, vodičské oprávnenie a ďalšie doklady priamo v  mobile prostredníctvom zabezpečenej digitálnej peňaženky.

V nadväznosti na odporúčanie Európskej komisie (ďalej len „Komisie“)  z 3. júna 2021 aktuálne vyvíjajú expertné skupiny členských štátov súbor nástrojov zahŕňajúci technickú architektúru a referenčný rámec (ARF) – súbor spoločných noriem a technických špecifikácií a súbor spoločných usmernení a najlepších postupov, aby sa európske peňaženky digitálnej identity stali skutočne praktickým nástrojom pre všetkých. Výsledky práce expertnej skupiny Komisia pravidelne uverejňuje.

Pred zavedením v členských štátoch sa peňaženka digitálnej identity EÚ testuje v štyroch veľkých projektoch, ktoré sa začali 1. apríla 2023. Cieľom týchto projektov je testovať digitálnu peňaženku  v reálnych scenároch, ku ktorým môže dôjsť v rôznych sektoroch. Zapája  sa do nich viac ako 250 súkromných spoločností a verejných orgánov v 25 členských štátoch, ako aj v Nórsku, na Islande a na Ukrajine. Európska komisia im na tento účel poskytla jej prototyp.

A ako takáto digitálna peňaženka s dokladmi (teda s preukazmi, súvisiacimi s osobnou identitou) pomôže bežným ľuďom? Pomocou nej budú môcť občania v prípade potreby preukázať svoju totožnosť na celom území EÚ, aby získali prístup k službám online, zdieľať digitálne dokumenty alebo jednoducho preukázať konkrétny osobný údaj ako napr. vek bez toho, aby museli úplne odhaliť svoju totožnosť či iné osobné údaje. Občania budú mať vždy plnú kontrolu nad údajmi, ktoré zdieľajú, a komu ich poskytujú.  Svoju digitálnu identitu budú môcť prostredníctvom peňaženky použiť napríklad na žiadosť o vydanie rodného listu alebo lekárskeho potvrdenia, nahlásenie zmeny adresy, otvorenie bankového účtu,  podanie daňového priznania, predloženie prihlášky na univerzitu či už v domovskej krajine alebo v inom členskom štáte, uloženie lekárskeho predpisu, ktorý možno použiť kdekoľvek v EÚ, preukázanie veku, prenájom auta prostredníctvom digitálneho vodičského preukazu, na ubytovanie v hoteli a v mnohých ďalších situáciách. Jej súčasťou bede prirodzene aj overený digitálny podpis.

Európska komisia by mala vydať technické parametre pre digitálne peňaženky v novembri. Od tohto dátumu začne platiť dvojročná lehota na implementáciu peňaženiek. Občiansky preukaz v digitálnej peňaženke by sa mal začať testovať na Slovensku už na prelome rokov 2024 a 2025.  Aby sa takáto digitálna peňaženka mohla zaviesť do praxe, ministerstvo vnútra potrebuje zmeniť zákon o dôveryhodných službách. Do zákona by mali byť doplnené ustanovenia o európskej digitálnej peňaženke. Upravia sa aj postupy, ako sa stať poskytovateľom takejto peňaženky, či povinnosti ministerstva vnútra v oblasti databáz totožností.