Bloatware možno do slovenčiny preložiť  ako nežiaduce softvérové programy alebo predinštalovaný softvér. Je to fenomén, ktorý je v súčasnosti rozšírený na mnohých zariadeniach, vrátane počítačov, tabletov a smartfónov. Pôvodne sa termín bloatware používal na označenie softvéru, ktorý zaberá viac miesta alebo spotrebúva viac zdrojov, než je nevyhnutné. Dnes sa tento termín často používa aj na označenie softvéru, ktorý je predinštalovaný na nových zariadeniach a ktorý používatelia nemuseli žiadať, a často ho ani nepotrebujú.

Môže zahŕňať všetko od základných aplikácií a hier až po skúšobné verzie antivírusových programov a marketingové aplikácie. Tento softvér je často predinštalovaný výrobcami zariadení alebo operátormi, ktorí sa snažia získať ďalší príjem tým, že predávajú miesto na svojich zariadeniach iným spoločnostiam. Hoci sa niektoré z týchto aplikácií môžu javiť ako užitočné, väčšina z nich je pre väčšinu používateľov zbytočná a môže spotrebúvať cenné systémové zdroje, ako je pamäť a procesorový výkon, čo môže viesť k spomaleniu zariadenia.

Bloatware sám osebe nemusí byť vždy nebezpečný, no môže predstavovať potenciálne riziko. Existuje niekoľko dôvodov, prečo je bloatware vnímaný ako hrozba:

1. Bezpečnostné riziká: Niektoré formy bloatware môžu obsahovať bezpečnostné diery alebo môžu byť aktualizované menej často, čo z nich robí potenciálny cieľ pre kybernetických útočníkov. Bloatware môže tiež zbierať osobné údaje používateľov bez ich vedomia alebo súhlasu, čo je v rozpore so zásadami ochrany osobných údajov.

2. Zníženie výkonu: Bloatware môže spomaliť zariadenie tým, že zaberá pamäť a procesorový výkon, čo môže viesť k zníženiu produktivity a frustrujúcim skúsenostiam používateľov. Predstavte si, že každé spustenie zariadenia alebo každej aplikácie trvá dlhšie, než by malo, pretože nežiaduce aplikácie spotrebúvajú cenné zdroje.

3. Finančné náklady: Niektoré bloatware aplikácie môžu byť navrhnuté tak, aby presviedčali používateľov na nákup prémiových verzií, čo môže viesť k zbytočným výdavkom.

Kedy  bloatware škodí?

Bloatware môže mať rôzne podoby a môže spôsobiť rôzne problémy. Napríklad v roku 2014 spoločnosť Lenovo čelila kritike za predinštalovanie softvéru Superfish na svoje notebooky. Tento softvér sa pokúsil vložiť reklamné odkazy do výsledkov vyhľadávania používateľov, čo nielenže obťažovalo používateľov, ale aj otvorilo bezpečnostnú dieru, ktorá mohla byť zneužitá hackermi.

Ďalším príkladom je aplikácia Carrier IQ, ktorá bola objavená na niektorých smartfónoch a bola schopná sledovať širokú škálu údajov o používateľovi, vrátane jeho polohy a textových správ, bez jeho vedomia alebo súhlasu. Táto forma bloatware bola vnímaná ako vážne porušenie súkromia.

Ako odstrániť bloatware z počítačov?

Odstránenie bloatware môže byť kľúčové pre zvýšenie výkonu a zabezpečenia vášho zariadenia. Existuje niekoľko možností na odstránenie nežiaduceho softvéru:

1. Použitie nástrojov na odstránenie softvéru: Mnoho operačných systémov ponúka vstavané nástroje na správu a odstraňovanie softvéru. Napríklad v operačnom systéme Windows môžete otvoriť „Ovládací panel“ a následne „Programy a súčasti“, kde môžete odinštalovať aplikácie, ktoré nepotrebujete.

2. Špecializovaný softvér na odstránenie bloatware: Existujú aj nástroje špeciálne navrhnuté na odstránenie bloatware, ako napríklad PC Decrapifier, Should I Remove It? alebo nástroje od rôznych antivírusových spoločností. Tieto nástroje môžu byť účinné pri identifikácii a odstránení nežiaducich programov, ktoré sa inak môžu ťažko nájsť.

3. Obnovenie systému: Ak je vaše zariadenie bloatware ovplyvňuje výrazne a iné metódy neboli účinné, môže byť potrebné obnoviť systém do továrenského nastavenia. Tento proces odstráni všetky aplikácie a nastavenia, ale aj všetky súbory a dokumenty, preto je dôležité zálohovať všetky dôležité dáta pred vykonaním tohto kroku.

4. Výber zariadenia bez bloatware: Ak zvažujete kúpu nového zariadenia, môžete sa rozhodnúť pre zariadenia, ktoré ponúkajú čistú inštaláciu operačného systému bez bloatware. Niektorí výrobcovia a distribútori ponúkajú takúto možnosť ako súčasť svojej ponuky.