Deti používajú internet čoraz častejšie a ich rodičia niekedy ani nevedia, aké stránky navštevujú a čo na nich robia. Myslieť si môžu, že online sa im nemá čo stať a spoliehať sa na svoju anonymitu. Tu sa však mýlia. Učitelia môžu deťom pomôcť a ukázať im, čo sa v online svete naozaj deje. Národný bezpečnostný úrad dal dokopy niekoľko rád, ktorými sa môžu inšpirovať a otvoriť nimi dvere do kyberbezpečnosti.

1. Používajte praktické príklady a hry

Prezentujte základné princípy bezpečnosti zábavnou formou, pomocou hier, pri ktorých môžu žiaci sami zažiť rôzne situácie. Zamerajte sa na pozitívne príklady – nehovorte deťom, čo nemajú robiť, ale práve naopak – čo robiť majú, aby boli v bezpečí. Začnite pri jednoduchých príkladoch a pokračujte k zložitejším témam. Často opakujte základné princípy a vracajte sa k nim aj pri zložitejších témach tak, aby ste ukázali, ako všetky oblasti kybernetickej bezpečnosti na seba nadväzujú. Môžete napríklad vytvoriť hru, v ktorej deti musia vymyslieť silné heslo alebo zhodnotiť, ktoré správy je bezpečné otvoriť.

2. Zdôraznite dôležitosť súkromia

Vysvetlite deťom, že je dôležité, aby si vytvorili také návyky, ktoré im na internete pomôžu ochrániť sa. Inšpirujte sa aj tým, čo rodičia bežne hovoria deťom – že sa nemajú rozprávať s cudzími ľuďmi. To platí aj na internete. Rozprávajte sa o tom, že nemajú zverejňovať všetko. Používajte reálne príklady – porovnajte zdieľanie osobných údajov s odovzdaním kľúčov od domu cudziemu človeku.

3. Učte ich rozpoznávať podvody a dezinformácie

Pomôžte deťom rozlíšiť medzi dôveryhodnými a podvodnými e-mailami alebo správami. Vysvetlite, čo je phishing a ako sa pred ním chrániť. Učte ich kritickému mysleniu a overovaniu informácií z viacerých dôveryhodných zdrojov. Deti sa tak naučia lepšie premýšľať aj vyhľadávať informácie.

4. Vytvorte bezpečné prostredie na otázky

Deti by sa nikdy nemali cítiť zle za to, že nepoznajú odpoveď. Namiesto toho u nich vytvárajte pocit, že sa na vás môžu obrátiť s akoukoľvek otázkou či problémom. Takisto to aplikujte aj naopak – pýtajte sa detí čo robia na internete, s kým komunikujú a aké stránky navštevujú. Pomôže vám to lepšie pochopiť, ako vaši žiaci trávia čas na internete. Takisto im prízvukujte, že ak budú mať akýkoľvek problém, môžu sa na vás s dôverou obrátiť. Organizovať môžete napríklad pravidelné diskusie alebo workshopy aj s externými odborníkmi, kde deti môžu anonymne klásť otázky týkajúce sa kybernetickej bezpečnosti.

5. Spolupracujte s rodičmi

Informujte rodičov o tom, čo sa deti učia v škole ohľadom kybernetickej bezpečnosti. Rodič je najdôležitejším prvkom vo výchove dieťaťa a môže podporiť snahy učiteľa  v oblasti vzdelávania. Napríklad na rodičovských združeniach vysvetľujte rodičom, ako správne podporovať deti v bezpečnom správaní sa na internete. Môžete to aplikovať aj naopak – podporujte deti, aby doma vzdelávali svojich rodičov o témach kybernetickej bezpečnosti, aby bola v bezpečí celá domácnosť.

6. Zamerajte sa na etické správanie online

Učte deti, že správanie online by malo byť rovnako zodpovedné a etické ako správanie v reálnom svete. Vysvetlite hrozby kyberšikany, ohovárania, obťažovania či stalkingu a ich dôsledky. Prízvukujte deťom, že na internete existuje skoro neobmedzená anonymita a sú aj ľudia, ktorí to zneužívajú – vydávajú sa za iné osoby. Snažte sa deti naučiť zdravej podozrievavosti. V diskusiách môžete napríklad použiť scenáre z reálneho života a diskutovať o tom, ako by sa mali zachovať v rôznych situáciách.

7. Vysvetlite koncept digitálnej stopy

Ukážte deťom, že všetko, čo robia online, zanecháva stopu. Pomôžte im pochopiť, prečo je dôležité myslieť na to, čo zdieľajú a komu čo posielajú. Prízvukujte im, že všetko, čo dajú na internet, tam ostáva už prakticky naveky bez ohľadu na to, či sa to budú snažiť vymazať. Vysvetľujte, že nie každý životný okamih je potrebné zaznamenávať na video či fotku a že takéto fotky a videá môžu zasahovať do života aj iných ľudí, ktorí sa na nich ocitnú.

8. Používajte vizuálne pomôcky a videá

Vizuálne materiály môžu byť veľmi účinné pri výučbe kybernetickej bezpečnosti. Používajte grafiky, infografiky a edukačné videá, ktoré jednoducho vysvetľujú zložité koncepty. Dnes už existuje veľmi veľa kvalitných vzdelávacích materiálov, ktoré sú dostupné aj zadarmo.

9. Dôraz na pravidelné vzdelávanie

Svet technológií sa rýchlo mení, preto je dôležité udržiavať si aktuálne informácie. Motivujte deti, aby sa zaujímali o nové trendy v technológiách a bezpečnosti. Učte ich, že len takým vzdelávaním budú mať aktuálne a hodnotné informácie, ktoré im pomôžu v ďalšom živote. Odporúčame preto pravidelne aktualizovať učebné materiály a zahŕňať do nich najnovšie hrozby a tipy, ako sa pred nimi chrániť.

10. Podporujte zodpovedné používanie technológií

Učte deti, ako bezpečne a zodpovedne používať internet, mobilné zariadenia a aplikácie. Zdôraznite, že internet je nástroj, ktorý môže byť veľmi prospešný, ale iba vtedy, keď sa používa správne. Vytvorte napríklad zoznam „zlatých pravidiel“ pre používanie internetu a diskutujte s deťmi o každom z nich.

11. Zdôrazňujte bezpečné a zmysluplné používanie sociálnych sietí

Sociálne siete sú dnes pre deti hlavným cieľom pri odreagovaní sa a trávení voľného času. Často však len bezcieľne sledujú videá či obrázky. Na sociálnych sieťach sa stretávajú s mnohými negatívnymi javmi – šikanou, nenávistnými prejavmi, dezinformáciami, konšpiračnými teóriami, spochybňovaním vedeckých faktov. Deti, hlavne v tínedžerskom veku, nekriticky preberajú názory od svojich vzorov (napríklad od influencerov). Dlhé hodiny strávené na sociálnych sieťach však spôsobujú u detí nielen závislosť, ale napríklad aj depresívne stavy či pocity menejcennosti, čo má negatívny vplyv na ich psychické zdravie. Je preto potrebné deti naučiť, že obsah na internete nebýva len dobrý a užitočný, ale môže byť plný nástrah. Ak v triede pozorujete problémy, ktoré mohla spôsobiť závislosť na sociálnych sieťach, oslovte školského psychológa.

12. Využívajte odborné kapacity z praxe

Kybernetická bezpečnosť je široká téma a nie je možné ju obsiahnuť celú. Preto ak v niektorej z tém nie ste doma, využite odborníkov z praxe. Deti ocenia, že im príde urobiť prednášku niekto nový. Nebojte sa opýtať takýchto odborníkov na rady, aby ste mohli obohatiť svoje vedomosti a tie následne odovzdať svojim žiakom.