Medzi deťmi a tínedžermi je čoraz populárnejšia sociálna platforma TikTok. Koncom minulého roku jej aplikácia pre iOS zosadila v USA z trónu neohrozenú trojicu Instagram, YouTube a Snapchat a stala sa najsťahovanejšou aplikáciou na App Store. Zároveň sa zaradila k najsťahovanejším foto- a videopalikáciam aj v globálnom meradle, počet aktívnych užívateľov už prekročil pol miliardy. A čo je to vlastne zač?

Ide o aplikáciu, kde na pozadí nahranej hudby alebo aj vlastných zvukov môžete vytvárať krátke 15 sekundové videá, prirodzene aj v podobe „selfie“, dopĺňať ich rôznymi kreatívnymi filtrami, dokresľovať, používať nálepky, emotikony, komentovať, sledovať iných a samozrejme hodnotiť.

Medzi jej užívateľmi absolútne prevažujú dievčatá v tínedžerskom veku, navrhnutá je pre vekovú kategóriu od 12 rokov. Pri registrácii však nie je dátum narodenia nijak overovaný a váš profil sa automaticky po registrácii stáva verejným. Podľa údajov spoločnosti Generation Numerique má na TikToku svoj profil takmer 40 percent francúzskych tínedžerov vo veku od 11 do 14 rokov. V súvisiacom prieskume  tejto spoločnosti pritom potvrdilo až 60 percent z oslovených dievčat, že TikTok využívajú, pri chlapcoch to bolo len 15 percent.

A práve táto špecifická cieľová skupina láka sexuálnych predátorov.  Mnohé dievčatá v záujme zaujať a užiť si svojich 15 sekúnd slávy v najmódnejšej sociálnej sieti preto pre svoje videá volia sexuálne vyzývavé pózy, používajú drsný jazyk a podobne, ďalší ich zas komentujú, pričom v komentároch sa pomerne často objavujú žiadosti o poslanie ďalších vyzývavých videí, prípadne o súkromný kontakt. Iste, v aktuálnej verzii už možno nastaviť privátny profil, respektíve obmedziť sledovanie „nevhodného“  obsahu, prípadne blokovať konkrétnych užívateľov, je to však na dobrovoľnej báze.

Tak sa napríklad pri vyšetrovaní jedného z prípadov ukázalo, že pod profilom 12-ročného chlapca s rakovinou, ktorý nadväzoval cez TikTok kontakt s mladými dievčatami sa v skutočnosti skrýval 28-ročný muž z Kentucky.  TikTok je popritom zároveň ideálnou platformou pre parodovanie, takže sa na ňom objavuje aj čoraz viac videí, ktoré možno označiť za internetovú šikanu, namierenú proti rovesníkom, presnejšie rovesníčkam.

Rick Floyd, odborník na internetovú bezpečnosť v americkom Greenville County School District upozornil, že v posledných mesiacoch sa stretol s viacerými takýmito prípadmi. Okrem TikToku sa tak deje prirodzene deje aj na Facebooku, Snapchate, Tinderi, HotOrNot, Tumblr a ďalších platformách. TikTok sa však teší v posledných mesiacoch obrovskej popularite, rastie raketovo a využívajú ho najmä mladé dievčatá, preto patrí k najrizikovejším.

Existuje niekoľko základných pravidiel, ktoré môžu pomôcť riziko kontaktu a vydierania sexuálnym predátorom minimalizovať:

  1. Deťom aj tínedžerom treba neustále vysvetľovať, že všetky správy a fotografie, ktoré pošlú na Facebook, Snapchat, alebo mailom sa stáva verejnou informáciou, ktorú niekto môže využiť na to, aby im ublížil.
  2. Treba ich upozorniť, že vyššie uvedené platí, aj vtedy, ak takéto veci pošlú kamarátom. Nikdy totiž nemôžu vedieť, komu ich kamaráti pošlú ďalej, alebo či k ich počítaču a smartfónu nemá prístup niekto, kto by ich mohol zneužiť.
  3. Už deti treba učiť, že heslá nie sú iba nutným zlom, ale sú veľmi dôležité pre ochranu ich súkromia a vysvetliť im, ako má takéto heslo vyzerať aj s mnemotechnickými pomôckami, ktoré môžu použiť na jeho zapamätanie. Zároveň – tam, kde je to možné, im nastavte dvojkrokovú autentifikáciu.
  4. Treba im vysvetliť, aby si dali veľký pozor na komunikáciu s online priateľmi, ktorých nikdy nevideli. Takým by zásadne nemali posielať nič dôverné. Pod falošným rovesníckym profilom sa môže skrývať sexuálny útočník, ktorý si najprv získa ich dôveru, následne začne na ne vyvíjať psychický nátlak.
  5. O možnosti sexuálneho vydierania nie je jednoduché s deťmi hovoriť, treba to ale robiť a zároveň im vysvetliť, že ak vedia o niekom zo svojho okruhu kamarátov a kamarátov, kto mu je vystavený, musia o tom povedať svojim radičom, alebo inej dospelej osobe, ktorej dôverujú a ktorá im s riešením tohto problému môže pomôcť.