1. Mám dieťaťu umožniť, aby si vytvorilo vlastné účty na sociálnych sieťach?

Áno. Existujú pre ne vekové odporúčania, ktoré by bolo vhodné dodržať. Nie vždy to ale ide. Ak máte pocit, že vaše dieťa nedokážete odradiť, urobte si prvé účty s ním – budete tak poznať jeho heslá a prezývky, pod ktorými vystupuje. Je to lepšie, než ak si účet spraví bez vášho vedomia a tým pádom bez kontroly. Samozrejme, je to krajná možnosť.  Niektoré sociálne siete však už začali umožňovať prístup aj malým deťom, majú pre ne špeciálne upravené prostredie a prísne filtrovanie obsahu – jednou z prvých lastovičiek je napríklad YouTube, skúste napríklad ten. Instagram je napríklad oficiálne prístupný od 13 rokov, taktiež Snapchat.

  1. Je etické kontrolovať deťom ich účty a správy?

Prísne vzaté – nie, teda nie bez ich vedomia. Ideálne je presvedčiť ich, aby vám to umožnili, nestratíte tak ich dôveru. Minimálne kým dosiahnu tínedžerský vek, by ste však mali bezpodmienečne kontrolovať všetky ich zariadenia, ich obsah a históriu toho, čo robia.  Nikdy neviete, na koho natrafia, internet predsa len nie je úplne bezpečným miestom a jeho anonymita vyhovuje nielen sexuálnym predátorom, ale je živnou pôdou aj pre rôzne formy online šikany.

A v tínedžerskom veku by ste v tom mali pokračovať, pokiaľ možno s ich vedomím. Skôr, než kontrola však často pomôže komunikácia – ak sa o internete a sociálnych médiách budete rozprávať, vysvetľovať ich a zároveň svoje deti počúvať s porozumením, častokrát sa dozviete oveľa viac.

  1. Mám regulovať čas, ktorý deti trávia online?

Jasné! Je na to množstvo aplikácií, technicky to nie je žiadny problém. Aj vaši rodičia zrejme kontrolovali, koľko pozeráte televíziu a kedy sa večer vraciate domov. Doba sa zmenila a vy zas budete kontrolovať, ako dlho sú deti online a kedy sa z online sveta vracajú domov – je to úplne prirodzené a samozrejmé.

  1. Mám komentovať, čo robia deti online?

Bezpodmienečne! Zaujímajte sa o ich fotky a statusy, komentujte ich a popritom im vysvetľujte, ktoré sú vhodné, ktoré nie a prečo. Je to oveľa efektívnejšie, než apriórne zákazy bez zdôvodnení a príkladov – najmä ak to ešte spojíte aj s pochvalou. Snažte sa pritom dosiahnuť, aby dieťa pochopilo, že niektoré veci nie sú v poriadku, aby napríklad nevhodné fotky odstránilo z vlastnej vôle a nie pod hrozbou.

  1. Mám dieťa nechať komunikovať na sociálnych sieťach samé?

Postupne áno. Ale musíte ho k tomu viesť krok za krokom. Vysvetľujte mu, čo je bezpečné a čo nie a tie najdôležitejšie veci  –  napríklad, aby s nikým neznámym bez vášho súhlasu nenadväzovalo komunikáciu – mu opakujte pravidelne.

Ale nezabudnite mu pritom hovoriť, že ste tu preň, že kedykoľvek si niečím nie je isté, môže sa vás prísť spýtať, pretože ste tu práve preto, aby ste mu pomáhali. A keď už za vami s takouto otázkou príde – bez ohľadu na to, ako ste zaneprázdnení – nikdy mu nesmiete dať najavo, že vás obťažuje, inak ľahko môžete stratiť jeho dôveru.