Prieskumy ukazujú, že viac ako 90 percent rodičov (viac matky, než otcovia) zdieľa na sociálnych sieťach fotografie svojich detí. Pri nich však treba myslieť na bezpečnosť viac, než pri iných typoch záberov. Hrozí totiž nielen zneužitie týchto fotografi v rôznych pochybných skupinách na sociálnych sieťach, ale aj to, že môžete naraziť na sexuálneho predátora.

Úplne základným pravidlom je, že nikdy nezdieľajte fotografie detí, na ktorých sú nahé – nech už vyzerajú akokoľvek milo.  Pravdou je, že by sa vám to aj tak s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarilo –  Facebook a aj ďalšie siete ich automaticky blokujú.

Nie je úplne vhodné zdieľať ani fotografie, z ktorých je možné ľahko vyvodiť, kde presne žijete, prípadne váš sociálnych status. Dávajte si pozor napríklad na popisné čísla, názvy ulíc, ŠPZ automobilov atď. S tým súvisí aj ďalšia podceňovaná vec – dajte si pozor aj na automatické špecifikovanie geografickej polohy k fotografiám. Nejde len o možnosť zneužitia identity, ale aj riziko únosu dieťaťa, najmä ak ste dobre situovaní a na vašich zdieľaných fotografiách to vidno.

Bezpečnostní experti tiež neodporúčajú, aby ste pri fotografiách uvádzali mená detí a dátumy ich narodenia.  To sa môže stať aj náhodou, napríklad na zábere narodeninovej torty a podobne.

Samozrejme, zdieľať fotografie detí chce občas každý – a je to úplne prirodzené. V tom prípade však myslite na bezpečnosť tým, že obmedzíte možnosť zahliadnutia týchto fotiek alebo albumov. A to nielen na priateľov, pretože tento zoznam je zväčša príliš širokí a obsahuje aj kontakty, o ktorých toho medzičasom už veľa neviete.  Optimálne je pre takéto prípady, tam kde je to možné, vytvoriť si užší zoznam (skupinu) priateľov, kde budú len tí, pri ktorých nepredpokladáte žiadne riziko. Prípade tam, kde je to technicky možné, zdieľať tieto albumy zaheslované, alebo prístupné len na priamo zdieľanom linku, ktorí im odošlete.