Internet je skvelý, ale okrem množstva stránok, ktoré môžeš  navštíviť, hier, ktoré môžeš hrať, zaujímavých videí a kamarátov, s ktorými sa môžeš rozprávať,  však ponúka aj mnoho spôsobov, ako zbytočne „zabíjať čas“, prísť o kamarátov, o peniaze, alebo sa dostať do iných problémov.

Niektorí ľudia, ktorých stretneš online, ťa možno budú chcieť oklamať, budú sa ti vyhrážať, zosmiešňovať ťa, alebo ťa na niečo zlé navádzať. Veta „ak mi naozaj veríš, tak musíš spraviť toto alebo toto“ zaznie v četoch oveľa častejšie, ako by sa ti mohlo zdať. Skutočný kamarát to ale od teba nebude nikdy naozaj chcieť, pretože ti verí a nepotrebuje, aby si mu niečo dokazoval. A ak to potrebuje, nie je skutočným kamarátom.

Aby si sa nedostal v online svete do nepríjemnej alebo nebezpečnej situácie alebo komunikácie, riaď sa týmito piatimi jednoduchými pravidlami.

 

1. pravidlo: Si naštvaný? Nerieš to hneď cez internet!

Niečo ťa poriadne „vytočilo“ a cítiš sa naštvaný alebo nahnevaný? Tak to je ten najhorší čas na posielanie správ, četovanie alebo písanie statusov. Ľudia – či už malí alebo veľkí  –  nie vždy robia dobré rozhodnutia, keď sú vystresovaní, rozrušení alebo nahnevaní. Často vtedy iným povedia to, čo nechceli a vlastne to tak ani nemyslia. Ak si fakt nevieš pomôcť, zavolaj najprv  dobrému kamarátovi a posťažuj sa mu, zahraj si nejakú hru alebo si choď hoci aj zabehať, kým začneš „riešiť“ veci online a navyše verejne. Uvidíš, že po hodinke budeš veci vidieť úplne inak.

 

2. pravidlo: Pozor, ak to nie je kamarát alebo kamarátka, ktorého osobne poznáš, nikdy nevieš, kto je „na druhej strane“ četu!

Keďže online môže každý zostať anonymný, tak tvoje obľúbené webové stránky a aplikácie na odosielanie správ môžu prilákať dospelých, ktorí predstierajú, že sú tvoji rovesníci, kamaráti a budeš si s nimi možno perfektne rozumieť. Pozor, aj keď si myslíš, že ten druhý alebo tá druhá je skoro ako tvoj brat alebo sestra, ak v čete od teba bude chcieť tvoje fotografie, adresu,  bude chcieť, aby si urobil nejaké divné veci alebo sa bude priveľmi vypytovať na rodinu, je to nebezpečné.

Radšej s ním preruš kontakt a komunikáciu s ním zablokuj. Je totiž možné, že sa len snaží získať si tvoju dôveru na to, aby ti potom mohol nejako ublížiť. Ak ti na ňom veľmi záleží a nechceš sa poradiť s rodičmi, skús nájsť  aspoň v škole niekoho dospelého, komu dôveruješ a poraď sa s ním.  Ak nikoho takého nemáš, poradia ti na internete, aj anonymne. Ale nie všade a určite nie vo verejných četovacích skupinách. Existuje Linka dôvery pre deti, kde sa nemusíš báť opýtať na čokoľvek. Nájdeš ju  na tomto odkaze, môžeš sa poradiť aj cez e-mail, chat, alebo zavolať na číslo 0907 401 749.  A čo je super, na tomto odkaze nájdeš aj rovesnícku poradňu, kde sa môžeš spýtať niekoho, kto je rovnako starý alebo len o niečo starší ako ty. Stačí otázku položiť anonymne a počkať na odpoveď.

 

3. pravidlo: Prihlasovacie údaje nie sú vtip. Nepristupuj k nim tak!

Ak si vytváraš mail, nick pre prihlásenie do nejakej služby alebo sociálnej siete, prípadne si vypĺňaš prihlasovací profil, tak platí pravidlo, že „menej je niekedy viac“. To znamená, že o sebe zdieľaj čo najmenej informácií. To, čo by si najmä pri vytváraní profilu do četovacích skupín a sociálnych sietí nemal nikdy uvádzať, je tvoje celé meno,  vlastná fotka (ani fotka tvojho domáceho maznáčika!), to kde sa nachádzaš a skutočná adresa školy alebo bydliska.

Taktiež pozor na to, kto vidí tvoje telefónne číslo. Ak to nie je nutné pre prihlásenie (napríklad kvôli bezpečnému overeniu, že si to ty), nikde ho neuvádzaj. Pred vytvorením e-mailovej adresy alebo mena si dobre premysli, ako bude vyzerať. Použi spojenie písmen a číslic, pri ktorom nebude jasné, či si chlapec alebo dievča, napríklad Hero_654.  Ak si myslíš, že číslo v nicku si nezapamätáš, použi napríklad číslo na drese tvojho obľúbeného športovca. Určite to ale nesmie byť dátum tvojho narodenia.

Ak sa niekedy zapojíš do akýchkoľvek správ alebo online rozhovorov, v ktorých sa začneš cítiť nepríjemne alebo ohrozene, okamžite to ukonči a povedz to rodičom alebo inému dospelému, ktorému dôveruješ.

 

4. pravidlo: Nehejtuj iných, ak nechceš, aby hejtovali teba!

Nie si výnimkou. Aspoň raz sa to stane mnohým. Niekto niekde zazdieľa fotografie, na ktorých vyzeráš možno hlúpo, robí si z teba  vtipy, alebo ti nadáva. Tomu sa hovorí kyberšikana. Ak dostaneš takéto správy priamo (napríklad cez WhatsApp alebo Messenger), alebo ich niekde uvidíš, nereaguj na ne, neodpovedaj, nekomunikuj. Presne to totiž chce ten človek, ktorý ich zverejnil, alebo ti ich poslal, aby na teba mohol ešte viac útočiť, alebo zosmiešňovať ťa.  Ak mu na takúto jeho hlúpu hru nenaletíš, prestane ho po čase baviť.  Môžeš si tiež zablokovať alebo vymazať z priateľov tých, ktorí na teba takto útočí. Ak sa však staneš obeťou kyberšikany a ignorovaním toho neprestane, riaď sa pravidlom číslo 5.

 

5. (najdôležitejšie) pravidlo: Ak nie si si niečím istý, poraď sa!

Ak kyberšikana neprestáva, stupňuje sa, alebo obsahuje hrozby (hrozbou je aj to, ak ti niekto napíše, že ak do školy nedonesieš zajtra päť eur, tak tam radšej ani nechoď) – vtedy je tým najlepším, čo môžeš urobiť, poradiť sa s rodičom, školským poradcom, školským psychológom, alebo nejakým iným dospelým, komu veríš.

A čo je veľmi dôležité – ak nie si takejto kyberšikane a zosmiešňovaniu vystavený ty, ale tvoj kamarát alebo kamarátka, je dosť možné, že to nikomu nechce povedať, lebo sa bojí, je mu to trápne alebo sa hanbí. V tom prípade to určite sprav za neho.

Povedz to svojim rodičom, v škole, využi odkazy, ktoré sú súčasťou pravidla č. 2, alebo sa poraď s niekým dospelým, ale nesmieš to nechať tak a tváriť sa, že sa nič nedeje. Nikdy nevieš, kam až takéto útoky môžu zájsť a čo napokon tvoj šikanovaný kamarát alebo kamarátka spraví.  Či si napríklad neublíži sám, alebo mu neublíži niekto iný.

Ak sa vďaka tebe takéto šikanovanie  „prevalí“, možno sa na teba kamarát/kamarátka na chvíľu naštve. Buď si ale istý, že si pre neho spravil tú najlepšiu možnú vec a časom na to príde aj on sám. Možno mu tak dokonca zachrániš život. Takéto veci dnes dospelí berú veľmi vážne a môžeš si byť istý, že keď o nich niekomu povieš, bude sa to riešiť a tvoj kamarát  alebo kamarátka v tom už  vďaka tebe nebudú sami.