Internet je obohatením pre každého – v súkromnom živote, v škole aj v práci. Prináša však so sebou určité riziká a nebezpečenstvá.  Bez toho, aby ste ich hyperbolizovali a deti strašili, porozprávajte sa s nimi a vysvetlite im nielen možné riziká internetu,  ale aj to, ako by malka komunikácia vyzerať a čo je „už za čiarou“.  Tu je šesť základných bodov, okolo ktorých by sa mal váš rozhovor „točiť“:

1.  Neposkytovať osobné údaje

V dobe dominancie sociálnych médií, krádeží identity a sociálneho inžinierstva je utajenie osobných údajov nevyhnutné! Za žiadnych okolností by vaše dieťa nemalo zdieľať heslá alebo osobné informácie, ako je meno, adresa alebo telefónne číslo online. Utajený by mal byť aj názov školy či krúžkov.

2. Používať neutrálnu prezývku

Uistite sa, že vaše dieťa používa v četovacích miestnostiach a fórach neutrálnu prezývku. Tá by za žiadnych okolností nemala odhaliť identitu vášho dieťaťa. Neutrálna prezývka navyše zaistí, že ostatní ľudia sa nebudú cítiť urazení alebo zosmiešňovaní.

3. Hlúpe posty neposielajú len trollovia, ale aj roboty

Takzvaní  boti (od roboti) sú počítačové programy, ktoré zvyčajne automaticky plnia nejakú úlohu bez toho, aby vyžadovali interakciu s ľuďmi. Na sociálnych sieťach roboty často uverejňujú komentáre alebo dokonca svoje vlastné príspevky, spamujú na fórach alebo v komentároch pod príspevkami. Je to nepríjemné a časovo náročné, takéto nechcené príspevky treba odstraňovať, pretože boti nie sú súčasťou netikety.

4.  Držať si odstup

Vaše dieťa by malo vždy pristupovať k cudzím ľuďom so zdravou skepsou. Nikdy neviete, kto sa skutočne skrýva za vtipným profilovým menom a obrázkom. Napríklad, vaše dieťa by sa nikdy nemalo stretnúť s cudzím človekom len preto, že dobre vychádzalo v chatovej konverzácii. Môže to byť dospelý človek so zlými úmyslami. Podobne by ste mali svojmu dieťaťu vysvetliť, že by si nemalo pridávať cudzích ľudí do priateľov na sociálnych sieťach, ako je Facebook alebo Instagram len preto, aby ich malo viac. Vaše dieťa by tiež nemalo automaticky otvárať e-maily a iné správy a sťahovať prílohy. Mohlo by tak omylom stiahnuť trójskeho koňa alebo iný malvér.

5. Spravodlivosť na prvom mieste: Nikoho nevylučovať

Ak vaše dieťa komunikuje v súkromnej skupine, malo by sa zdržať vtipov alebo poznámok, do ktorých nie sú zasvätení všetci v skupine. Je lepšie poslať osobe, ktorá vtipu rozumie, súkromnú správu. Ostatní účastníci chatu by sa mohli cítiť vylúčení. Netiketa zahŕňa hodnoty ako tolerancia, rešpekt a ústretovosť. To tiež znamená, že by sa mal používať iba jazyk, ktorý používajú všetci. V skupinovom rozhovore v školskej skupine by sa dieťa malo vždy uistiť, že všetci členovia  rozumejú tomu, čo chce povedať  a ak  vysvetľuje tému, ktorá nemusí byť každému jasná, nezosmiešňovať ostatných, ale odpovedať na relevantné otázky.

6.Zachovať stručnosť a jasnosť

Príspevky, odpovede a dokonca aj otázky by mali byť čo najkratšie a najjasnejšie. Nikto nechce čítať zbytočné množstvo textu, ktorý neprispieva k riešeniu problému. Ťažkopádny jazyk a opakovanie len zahlcujú chaty a fóra, navyše pravopisné chyby môžu sťažiť čítanie a pochopenie toho, čo sa hovorí. Preposielanie reťazových listov tiež nemá miesto v  slušnej online komunikácii.