S letom ide ruka v ruke voda a kúpanie. Mnohí rodičia chcú pri týchto zážitkoch zachytiť svoje deti na fotkách, ktoré často končia na sociálnych sieťach. Nezodpovední rodičia tam neraz zverejnia úplne nahé deti, na ktoré môžu kliknúť stovky až tisícky ľudí. Takíto rodičia alebo príbuzní detí si neuvedomujú, že nechránené fotky môžu skončiť v nevhodných rukách a na nevhodných fórach.
Prehnané a nepovolené zdieľanie detských fotiek na internete – tzv. sharenting – pripravuje často deti o súkromie a môže mať na ne v budúcnosti negatívny dôsledok. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) preto odporúča takéto zdieľanie fotiek na internete čo najviac obmedziť.
„Mnoho ľudí chce svojmu okoliu ukázať svoj život, pokiaľ možno čo najdokonalejší. Fotografie detí k tomu patria. Často sú ukážkou ,dokonalosti‘ rodiča, ktorý sa prezentuje skvelým dieťaťom. Mnohokrát i fotografiami, ktoré sa rodičovi zdajú vtipné, no z pohľadu dieťaťa o pár rokov neskôr to tak byť nemusí,“ vysvetľuje dôvody sharentingu prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová. Podľa nej rodičia takýmito fotkami často tešia svoje ego a sociálne siete im prinášajú spätnú väzbu a uznanie okolia. Na verejnosť sa ale často dostanú momenty zo života dieťaťa, ktoré by ono samo nechcelo odhaliť pred svetom.  „Fotografie sa dostanú do rúk spolužiakov, kamarátov, neskôr kolegov a medzi nimi môže byť niekto, kto chce ublížiť, napríklad šikanou. V horšom prípade sa môžu dostať do rúk pedofila alebo organizovanej skupiny. Okrem toho fotografie môžu ukazovať situácie, keď sa dieťa cítilo trápne a môžu samotné dieťa traumatizovať,“ uvádza Klimová.

Ako predísť negatívnym následkom sharentingu?

  • Treba si pamätať, že čokoľvek sa raz dostane na internet, už na ňom zostane a môže to byť zneužité.
  • Najlepšou možnosťou je žiadne fotky a videá detí na verejnom internete nezdieľať.
  • Pokiaľ by mohlo ísť o citlivý obsah ako nahota alebo trápne situácie, neodporúčame takéto fotky či videá vôbec zhotovovať.
  • Nevhodné fotky sa môžu ľahko dostať do nesprávnych rúk, či už omylom, ale aj v dôsledku vedomého konania (napr. pomsta, kybernetický útok alebo šikana).

Päť vecí, ktoré by ste mali pri zdieľaní fotografií detí zvážiť:

  • Pokiaľ už svoje dieťa chcete ukázať na sociálnych sieťach, uistite sa, že na fotke nie je nahé alebo v nepríjemnej situácii, najlepšie bez tváre.
  • Zamyslite sa nad tým, či sa pre danú fotku alebo video nebude v budúcnosti cítiť vaše dieťa trápne.
  • Ak je na fotke viac detí, pýtajte si súhlas aj ich rodičov.
  • Na sociálnych sieťach nepoužívajte tzv. hashtagy.
  • Pri postoch na sociálnych sieťach upravte okruh ľudí, ktorí môžu fotky vidieť.