V  uplynulom roku sa začala častejšie objavovať v rámci dezinfo scény nová téma, respektíve nový hoax. Európska únia totiž v januári 2023 odsúhlasila produkty vyrábané z dvoch druhov hmyzu na ľudskú spotrebu. Spustilo to vlnu dezinformácií s troma hlavnými naratívmi:

  • EÚ chce nútiť občanov jesť hmyz aj tým, že bude skrytý v iných produktoch bez označenia.
  • Hmyz je jedovatý, prípadne nevhodný na ľudskú spotrebu.
  • Rozhodnutie súvisí so sankciami voči Rusku či s vojnou na Ukrajine

Tento „hmyzí hoax“ aj napriek svojej pvoplánovej absurdite žije naďalej svojim vlastným životom a objavujú sa jeho nové variácie. Najnovšie je to „zelená žaba“.  Podľa hoaxerov by ste si na potravinách mali všímať logo malej zelenej žaby. Ak je tam, tak to vraj znamená, že potravina obsahuje herbicíd Atrazín, ktorý môže spôsobovať zmenu pohlavia alebo rakovinu, respektíve takéto potraviny obsahujú „hormonálne prihrievadlá“ (predstavte si pod tým čokoľvek chcete), alebo sú čiastočne vyrobené zo žiab, samozrejme postriekaných vyššie spomenutým Atrazínom.

Logo s malou zelenou žabou je však v skutočnosti logom neziskovej organizácie Rainforest Alliance.  To je nezisková organizácia, ktorá vznikla už v roku 1987 v New Yorku a jej cieľom je podporovať zodpovedné podnikanie, zachovať biodiverzitu, chrániť životné prostredie a ľudské práva pracovníkov. Toto logo môžu získať len potravinárske produkty spoločností (a fariem), ktoré  zásadne obmedzujú používanie chemikálií a hnojív,  nezasahujú do vodných tokov, snažia sa zachovať pôvodnú vegetáciu a dbajú na to, aby ich miestni pracovníci  mali vytvorené  vhodné pracovné podmienky, dostávali primeranú mzdu a ktoré absolútne zakázali detskú prácu.

Takže ak kupujete potraviny, napríklad banány, kávu, čokoládu, čaj, orechy, bylinky, ovocie, zeleninu alebo aj kokosový olej a nájdete na nich logo „zelenej žaby“, môžete si byť istá, že po jeho konzumácii nezmeníte pohlavie, ale že kupujete produkt od výrobcu, ktorý vo svojom regióne maximálne dbá na to, aby zachoval pôvodné prostredie, používa minimálne chemikálie a hnojivá a dbá aj o svojich zamestnancov ako z hľadiska bezpečnosti pri práci, tak aj z hľadiska primeraného platového ohodnotenia.