Bletchley Park vám možno nič nehovorí, ale je to významné a symbolické miesto pre uskutočnenie takéhoto  summitu.  Nachádza sa tam britské  Národného múzeum výpočtovej techniky (NMC) s najväčšou zbierkou funkčných historických počítačov na svete, no do histórie sa zapísalo niečím iným. Britskí kryptoanalytici tam totiž svojho času rozlúštili šifrovací kód Enigma nacistického Nemecka, čím urýchlili koniec druhej svetovej vojny. Teraz sa do histórie zapíše druhýkrát.

Hneď v prvých dvoch novembrových dňoch sa tam totiž bude konať historicky prvý medzinárodný summit, ktorého predmetom bude ako v blízkej budúcnosti bezpečne rozvíjať umelú inteligenciu.  Stretnutie sa bude konať v čase, keď čoraz viac ľudí dvíha varovný prst pred možným zneužitím umelej inteligencie.  Jeho význam tkvie v tom, ako túto technológiu ovládať bezpečne a zamedziť v čo najväčšej miere možnostiam jej zneužitia bez toho, aby sa nejako zásadne obmedzoval jej obrovský potenciál.   „Aby sme naplno využili mimoriadne príležitosti umelej inteligencie, musíme sa chopiť rizík a riešiť ich. Len tak zabezpečíme jej bezpečný rozvoj v nasledujúcich rokoch,“ uviedol britský premiér Rishi Sunak, cituje ho agentúra AFP.

Britský premiér chce, aby globálny regulačný orgán pre umelú inteligenciu sídlil v Londýne. USA a EÚ sa v súčasnosti snažia vytvoriť kódex správania sa v oblasti umelej inteligencie. Šéf spoločnosti OpenAI Sam Altman podporuje dlhodobý inštitucionálny dohľad, ale varuje, že „prísna regulácia“ by mohla brzdiť rýchly rozvoj tejto technológie.