Na otázku, ktorou sieťou sa šíri najviac dezinformácií by asi 9 z desiatich oslovených (vrátane autora tohto článku) odpovedalo bez váhania, že je to Facebook. Ibaže to nie je pravda. Ukázala to pilotná analýza šírenia dezinformácií na sociálnych sieťach, ktorá trvala tri mesiace a odborníci  EÚv nej sledovali dáta z troch krajín – zo Slovenska, Španielska a Poľska. Ukázalo sa v nej, že Facebook nie je z hľadiska dezinformácií „najväčším zlom“.  Tým je podľa analytikov sociálna sieť X, bývalý Twitter, ktorý aktuálne patrí miliardárovi a zakladateľovi spoločnosti Tesla Elonovi Muskovi.

Výsledkom skúmania analytikov je, že sieť X nespĺňa podmienky kódexu EÚ proti šíreniu dezinformácií. Tento Kódex podpísali aj spoločnosti Meta, Google či TikTok, Twitter  sa k nim pridal pred piatimi rokmi., no pod odkúpení Muskom a premenovaní sa od neho (už ako X) koncom mája tohto roku sociálna sieť odstúpila. 

Časti tohto dobrovoľného kódexu sú súčasťou nových právnych predpisov EÚ známych ako zákon o digitálnych službách (DSA), pripomína AFP. Tieto predpisy vstúpili do platnosti minulý mesiac. V prípade ich porušenia hrozia spoločnostiam pokuty až do výšky šiestich percent celosvetového obratu. EÚ začala pracovať aj na bezpečnostných opatreniach, ktoré majú zabrániť masívnemu šíreniu dezinformácií prostredníctvom generatívnej umelej inteligencie pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať na budúci rok v júni a taktiež vyzvala prevádzkovateľov sociálnych sietí, aby obmedzili šírenie dezinformácií pred voľbami na Slovensku. .