S rastúcou popularitou digitálnej technológie sa aj schopnosť manipulácie obsahu na internete stala výrazne vyspelejšou. Jedným z najnovších a najznepokojujúcejších trendov je vytváranie „deep fake“ videí, ktoré sú tak presvedčivé, že ich je ťažko odlíšiť od skutočnosti. Tu sú naše odporúčania, ako spoznať deep fake video:

1. Preskúmajte zdroj

Prvým krokom je preskúmať zdroj videa. Overte si, kto ho zverejnil a pozrite sa na jeho históriu. Neznámi užívatelia alebo nové účty na sociálnych sieťach by mohli byť podozrivé.

2. Pozor na náznaky nekonzistentnosti

Deep fake videá často obsahujú drobné nepresnosti. Hľadajte ich náznaky  v hlasoch, pohyboch pier alebo prstov, ktoré pôsobia umelo a neprirodzene.

3. Porovnávajte zdroje

Ak máte pochybnosti o autenticite videa, porovnajte ho s inými zdrojmi, ako sú oficiálne verejné prejavy alebo iné dôveryhodné záznamy udalostí/osôb. Rozdiely by vám mohli pomôcť odhaliť deep fake.

4. Vyhľadajte odborné názory

Pozrite si odborné zdroje a názory, pretože odborníci často objavia deep fake znaky, ktoré sú pre bežných ľudí ťažko identifikovateľné.

5. Použite nástroje na detekciu Deep Fake

Existujú online nástroje a aplikácie, ktoré môžu pomôcť odhaliť deep fake videá. Aj keď nie sú stopercentne spoľahlivé, môžu byť užitočnými pomocníkmi. Len pre zaujímavosť  –  slovenský výskumník Michal Trnka vyvinul technológiu na odhalenie deep fake videí. Jeho systém sa naučil analyzovať pohyby očí v reálnom čase a odhaľovať  nepresnosti.  Je tu však jeden problém – takýchto aplikácií  je ich málo a temer žiadna nie je bezplatná.

Asi najzaujímavejšou iniciatívou v tomto smere je FakeCatcher od Intelu. Ten analyzuje pretok krvi v tvári, pri ktorom sa nepatrne mení farba žíl  – pri „živom“ človeku ich systém vie nájsť, pri umelom v deep fake videu ich však nepozorovať. FakeCatcher dokáže pomerne presne nájsť falošné videá, no občas za falošné označí aj pravé. Zatiaľ však neexistuje ako nejaký samostatný nástroj, ktorý si možno stiahnuť a nainštalovať na súkromný počítač. Existuje ale napríklad Deepfake detector, ktorý možno používať na analýzu videí a audia, treba ich však cez webové rozhranie manuálne nahrávať a má aj niekoľko ďalších obmedzení, vrátane mesačného poplatku 24 dolárov. Určite však stojí aspoň za pozretie, nájdete ho na tomto odkaze.