Nedávno sme písali, že  pilotná analýza šírenia dezinformácií na sociálnych sieťach, ktorá trvala tri mesiace a odborníci  EÚv nej sledovali dáta z troch krajín – zo Slovenska, Španielska a Poľska ukázala, že  Facebook nie je z hľadiska dezinformácií „najväčším zlom“.  Tým je podľa analytikov sociálna sieť X, bývalý Twitter, ktorý aktuálne patrí miliardárovi a zakladateľovi spoločnosti Tesla Elonovi Muskovi.

Navyše táto sociálna sieť koncom mája 2023 odstúpila od kódexu EÚ proti šíreniu dezinformácií. teraz sa objavila ďalšia zaujímavá informácia – sociálna sieť X ruší tlačidlo na nahlasovanie volebných hoaxov v rámci prebiehajúcich , ktoré pritom zaviedol len v roku 2021.  Najprv v USA, Austrálii a Južnej Kórei, neskôr sa rozšíril aj do EÚ.

Ak sa na sieti objavil príspevok, ktorý zámerne zavádzal o volebných stranách, kandidátoch či voľbách samotných, používateľ  ho mohol pomocou špeciálneho tlačidla nahlásiť.  Už ale nemôže. Vedenie spoločnosti sa však rozhodlo tlačidlo potichu odstrániť. S výnimkou krajín Európskej únie. To mnohých rozčarovalo v súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v USA, ale negatívne reakcie prišli aj z Austrálie, kde v Austrálii, kde sa má v roku 2024 uskutočniť historicky najväčšie referendum o rozšírení práv pre domorodých obyvateľov.