Internetom sa pred niekoľkými dňami začali šíriť informácie, že sociálna sieť X (Twitter) v Európe skončí. Dôvodom mala byť neochota jej majiteľa aktívne bojovať s dezinformácií a hoaxmi, šírenými touto sieťou.  Správu publikoval renomovaný britský magazín Business Insider.  Ten konkrétne napísal, že Elon Musk uvažuje o zablokovaní tejto sociálnej siete pre používateľov v Európskej únii (EÚ). Dôvodom mala byť jeho nespokojnosť so zákonom o digitálnych službách (DSA).

Zákon o digitálnych službách Európskej únie napríklad požaduje od veľkých on-line platforiem, aby dôsledne a rýchlo zakročili proti nenávistným prejavom. Európska komisia (EK) prednedávnom skutočne zaslala spoločnosti X zoznam otázok, ktoré sa týkajú plnenia jej povinností. Dôvodom boli upozornenia, že po útoku islamistického hnutia Hamas na Izrael sa na sociálnej sieti X šíria výzvy na násilie, ako aj dezinformácie.     Komisár EÚ pre vnútorný trh Thierry Breton sa pritom odvolával napríklad na správy o zmanipulovaných obrázkoch a videách, ktoré boli vydávané za skutočné.

Na šíriace sa správy o konci sociálnej siete X v Európe napokon zareagoval aj samotný  Elon Musk statusom práve na tejto sieti. V ňom poprel mediálne správy, podľa ktorých mal uvažovať o tom, že stiahne svoju sociálnu sieť X (predtým Twitter) z Európskej únie (EÚ), doslova napísal, že všetky tieto správy sú „úplne nepravdivé“.  Takže sieť X zostáva dostupná aj pre užívateľov v EÚ a ak to má zostať tak aj naďalej, bude sa musieť nejako konštruktívne postaviť ku kritike EÚ a efektívnejšie potláčať dezinformácie a falošné správy. Či to však Musk bude ochotný spraviť, je v tejto chvíli dosť otázne.