Neskoro, ale predsa, dohoda je na svete, aj keď nikto presne nevie, čo obsahuje. Experti na umelú inteligenciu (AI), ako aj viacerí technologickí lídri už mesiace volajú na poplach a upozorňujú na riziká spojené s neregulovaným vývojom pokročilých algoritmov. Ak by sa podľa nich vývoj AI vymkol spod kontroly, následky s tým spojené by bolo možné len veľmi ťažko zvrátiť.

Po 36 hodinách intenzívnych rokovaní členovia Európskej komisie dospeli k dohode, ktorá definuje pravidlá kontroly systémov AI vrátane modelov GPT, Gemini a systémov rozpoznávania tvá­re. Vyjednávači EP a 27 členských krajín Únie museli prekonať veľké rozdiely v kontroverzných bodoch, vrátane generatívnej umelej inteligencie (AI) a rozpoznávania tváre za účelom policajného sledovania, aby podpísali predbežnú politickú dohodu o zákone o umelej inteligencii. Bližšie detaily nie sú zatiaľ známe a nikto nevie, čo presne sa dostane do konečnej podoby zákona, ktorý vstúpi do platnosti najskôr v roku 2025. Boli pod tlakom, aby zabezpečili politické víťazstvo pre vlajkovú legislatívu, no očakávalo sa, že nechajú dvere pootvorené pre ďalšie rozhovory, aby sa dopracovali detaily, čo pravdepodobne prinesie viac zákulisného lobingu.

Návrh dohody musí ešte začiatkom roka schváliť Európsky parlament.  Je to síce neskoro, no Komisia musela zohľadniť aj čas, ktorý technologické firmy potrebujú na úpravu systémov tak, aby spĺňali všetky regulačné podmienky. V závese nechcú zostať ani Spojené štáty, Čína či Veľká Británia, ktoré takisto pracujú na vlastných opatreniach. Pre technologické firmy sú však smerodajné najmä smernice z kľúčových trhov – krajín EÚ, Spojených štátov a Číny.